သေဘၤာသီးက က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ အာဟာရေတြ၊ အလွအပဆိုင္ရာ အကိ်ဳးေက်းဇူးေတြမ်ားစြာ ပါ၀င္ေနတဲ့ အပူပိုင္းေဒသထြက္ သစ္သီးတစ္မိ်ဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သေဘၤာသီးရဲ႕ အနွစ္ကို မ်က္နွာလိမ္း ခရင္မ္ေတြ၊ ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ေတြမွာ အဓိက ပါ၀င္ပစၥည္းေတြ အေနနဲ႔ အသံုးျပဳၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။
သေဘၤာသီးရဲ့ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ အကိ်ဳးေက်းဇူးေတြ ကေတာ့ -
၁။ သေဘၤာသီးက ခႏၶာကိုယ္ထဲက မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာေတြကို ဖယ္ရွားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ သေဘၤာသီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ အင္ဇိုင္းေတြက ေသြးေၾကာေတြမွာ အဆီေတြ ပိတ္ဆို႔မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။
၂။ သေဘၤာသီးမွာ အဆစ္အျမစ္ ကိုက္တဲ့ ေ၀ဒနာကို သက္သာေစတဲ့ ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ ယင္းဓာတ္ေတြေၾကာင့္လည္း ကင္ဆာေရာဂါ၊ အရိုးပြေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားမႈမွ အတန္အသင့္ ကာကြယ္ ေပးနိုင္ပါတယ္။
၃။ အထူးသျဖင့္ အမိ်ဳးသမီးေတြ ျဖစ္တတ္တဲ့ ပိ်ဳ႕အန္ျခင္း ေ၀ဒနာေတြကိုလည္း မနက္အိပ္ရာနိုးနိုးျခင္း သေဘၤာသီး စားေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာေစနိုင္ပါတယ္။
၄။ သေဘၤာသီးကို စားတဲ့အခါ မွာ အေစ့ေတြကိုလည္း ပစ္ရက္စရာ မရိွပါဘူး။ ေရွးယခင္ ကတည္းက သေဘၤာေစ့ေတြကို အူထဲမွာ သန္ေကာင္ေတြ ရိွေနျခင္းကို ကုသဖို႔ တိုင္းရင္းေဆးနည္းေတြထဲမွာ သံုးခဲ့ၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။
၅။ သေဘၤာသီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ အင္ဇိုင္းဓာတ္ေတြက အစာေခ်ဖ်က္ျခင္း ကိုလည္း ကူညီေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အစာစြန္႔ထုတ္မႈ စနစ္ကိုပါ ပံုမွန္ လည္ပတ္ေစပါတယ္။
သေဘၤာသီးရဲ႕ က်န္းမာေရး ဆိုင္ရာ အကိ်ဳးေက်းဇူးေတြ ကေတာ့ -
၆။ သေဘၤာသီးခံြက အရြယ္က်ျခင္း လကၡဏာမ်ားကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ နည္းလမ္းကေတာ့ သေဘၤာသီး စားျပီးတာနဲ႔ အခံြနဲ႔ မ်က္နွာကို ပြတ္လိုက္ပါ။ ငါးမိနစ္ ၾကာထားျပီးေနာက္ ေရေအးျဖင့္ မ်က္နွာသစ္ပါ။ ဒီနည္းလမ္းကို ပံုမွန္ လုပ္ေဆာင္ေပးျခင္းျဖင့္ သိသာထင္ရွားတဲ့ ရလဒ္ကို ေတြ႔ပါလိမ့္မယ္။
၇။ သေဘၤာသီးက မ်က္နွာေပၚက အမည္းစက္ေတြကိုလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ သေဘၤာသီး အသားကို ၾကိတ္ေခ်ျပီး ႏြားနို႔နဲ႔ေရာျပီး မ်က္နွာမွာ လိမ္းေပးပါ။ ဒီနည္းက အမည္းစက္ ေပ်ာက္ေစရံု သာမက အသားအေရကိုပါ ၀င္းလက္ စိုေျပေစပါတယ္။
၈။ ေရဓာတ္ျပည့္၀ျပီး စိုေျပတဲ့ အသားအေရ ရရိွလိုပါက ၾကိတ္ေခ်ထားတဲ့ သေဘၤာသီး အသားကို ပ်ားရည္နဲ႔ ေရာျပီး မ်က္နွာကို လိမ္းပါ။
၉။ ေနေလာင္ အသားအေရကို ကုသဖို႔ အတြက္ကေတာ့ ေရွးဦးစြာ သေဘၤာသီး အနွစ္ကို ၾကိတ္ေခ်ျပီး ဒိန္ခ်ဥ္၊ ပ်ားရည္၊ ေရွာက္ရည္နဲ႔ ၾကက္ဥအကာတို႔နဲ႔ ပ်စ္လာတဲ့အထိ ေရာေမႊပါ။ သန္႔စင္ထားေသာ မ်က္နွာေပၚတြင္ လိမ္းျပီး (၁၅-၂၀) မိနစ္ ၾကာထားပါ။ ထို႔ေနာက္ ၾကက္သီးေႏြးေရျဖင့္ မ်က္နွာသစ္လိုက္ပါ။
၁၀။ အသားအေရ တင္းရင္းေစဖို႔ အတြက္ ၾကိတ္ေခ်ထားတဲ့ သေဘၤာသီးကို ပ်ားရည္၊ ဆန္မႈန္႔ တို႔နဲ႔ေရာျပီး ၁၅မိနစ္ၾကာ လိမ္းထားပါ။ ဒီနည္းကို တစ္ပတ္ သံုးၾကိမ္ လုပ္ေဆာင္ပါ။
Source: messengernewsjournal.com
0 comments:
Post a Comment