မႏၱေလး ေတာင္သမန္အင္း အတြင္း တတိယအႀကိမ္ ငါးမ်ားေသဆံုး


မႏၲေလး ေမ ၁

မႏၲေလးတိုင္းေဒသႀကီး အမရပူရၿမိဳ႕နယ္ ေတာင္သမန္အင္း၌ ဧၿပီ ၃ဝ ရက္က ငါးမ်ား ေထာင္ႏွင့္ခ်ီေသဆုံးကာ ေရေပၚေပၚလ်က္ရွိၿပီး အနံ႔ဆိုးမ်ား ထြက္ေပၚလ်က္ရွိသည္။ ယခုအႀကိမ္ ေသဆုံးျခင္းသည္ တတိယအႀကိမ္ျဖစ္ၿပီး ၂ဝ၁၄ ခုႏွစ္ ဒီဇင္ဘာလအတြင္းက တစ္ႀကိမ္၊ ၂ဝ၁၅ ခုႏွစ္ ဧၿပီ ၁၂ ရက္က တစ္ႀကိမ္ ငါးမ်ားေသဆုံးခဲ့ၿပီး ယခုအခ်ိန္ ေသဆုံးမႈသည္ အမ်ားဆုံးျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

ယင္းသို႔ ငါးမ်ားေသဆုံးရျခင္းသည္ မႏၲေလးစက္မႈဇုန္ရွိ သၾကားစက္႐ုံ၊ အရက္ခ်က္စက္႐ုံ၊ စကၠဴစက္႐ုံ၊ ဆပ္ျပာစက္႐ုံႏွင့္ သားေရစက္႐ုံတို႔မွ စြန္႔ပစ္ေရမ်ားဝင္ေရာက္ျခင္း၊ လူေနရပ္ကြက္မ်ားမွ ေရဆိုးမ်ား ပန္းရံေတာ္ေခ်ာင္းမွတစ္ဆင့္ စီးဝင္ျခင္း၊ ေတာင္သမန္အင္း ပတ္ဝန္းက်င္ တြင္ ေစ်းဆိုင္မ်ား မ်ားျပားလာၿပီး စြန္႔ပစ္ပစၥည္းမ်ား မ်ားျပားလာျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ေရၾသဇာဓာတ္မ်ား ပ်က္စီးလာၿပီး အနည္အႏွစ္မ်ား စုပုံလာမႈ ေၾကာင့္ ေရဆိုးအိုင္ႀကီးသဖြယ္ျဖစ္လာေၾကာင္း၊ ထိုမွ ပင္ေပ်ာ့မ်ား ေပါက္ ေရာက္မႈမ်ားျပားလာကာ ေပ်ာ္ဝင္ေအာက္ဆီဂ်င္ ပါဝင္မႈနည္းပါးၿပီး (Biological Oxygen Demand)

ျမင့္မားလာသျဖင့္ ယခုကဲ့သို႔ ငါးမ်ားေသဆုံးရျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ေသဆုံးငါးမ်ားတြင္ ေရာဂါမေတြ႕ရေၾကာင္း မႏၲေလးတိုင္းေဒသႀကီး ငါးလုပ္ငန္းဦးစီးဌာနမွ သိရ သည္။
ေတာင္သမန္အင္းအတြင္း အေျမာက္အျမား ရွင္သန္လ်က္ရွိေသာ ပင္ေပ်ာ့မ်ားမွာ ေန႔အခ်ိန္တြင္ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုက္ကိုအသုံးျပဳၿပီး ေအာက္ဆီဂ်င္ ထုတ္ေပးေၾကာင္း၊ ညအခ်ိန္တြင္ ေအာက္ဆီဂ်င္ကို အသုံးျပဳၿပီး ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုက္ကို ထုတ္ေပးေၾကာင္း၊ ထို႔ေၾကာင့္ ညပိုင္းတြင္ ငါးမ်ားႏွင့္ ပင္ေပ်ာ့တို႔ ေအာက္ဆီဂ်င္ကို အၿပိဳင္သုံးစြဲၾက၍ ေအာက္ဆီဂ်င္ ျပတ္လပ္ျခင္းတို႔ျဖစ္လာကာ ေရေပၚခုန္ေနႏိုင္ေသာ ငါးမ်ားႏွင့္ ခံႏိုင္ရည္ရွိေသာငါးမ်ားသာ အသက္ရွင္ က်န္ေနၿပီး ခံႏိုင္ရည္နည္းေသာငါးမ်ား ေသဆုံးရျခင္းျဖစ္ ေၾကာင္း၊ ငါးမ်ားေသဆုံးခ်ိန္မွာ ေအာက္စီဂ်င္နည္းပါး သည့္ ညပိုင္းအခ်ိန္တြင္ျဖစ္ေၾကာင္း ငါးလုပ္ငန္းဦးစီး ဌာနမွ တာဝန္ရွိသူတစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။

မႏၲေလးစက္မႈဇုန္မွ စြန္႔ထုတ္ေသာေရဆိုးမ်ားကို တိုင္းတာစစ္ေဆးရာတြင္ စုစုေပါင္းထုံးဓာတ္(Total Alkalinity) ပါဝင္မႈသည္ (10-60)mg/l ျဖစ္သျဖင့္ သတ္မွတ္စံႏႈန္း (100-250)mg/l ထက္ နိမ့္က်ေနျခင္း၊ ေရေဆးေရသြက္ (Total Hardness) ပါဝင္မႈသည္ (220-620)mg/l ျဖစ္သျဖင့္ သတ္မွတ္စံႏႈန္း (40-150) ထက္ ျမင့္မားေနျခင္း၊ ေပ်ာ္ဝင္ေအာက္ဆီဂ်င္ (Dissolved Oxygen) ပါဝင္မႈသည္ (0-3.5)mg/l ျဖစ္သျဖင့္ သတ္မွတ္စံႏႈန္း (5)mg/l ထက္ နိမ့္က်ေန ျခင္း၊ အမိုနီးယားႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ (Ammonia Nitrogen) ပါဝင္မႈသည္ (0.15-0.3)mg/l ျဖစ္သျဖင့္ သတ္မွတ္ စံႏႈန္း (0.1) mg/l ထက္ ျမင့္မားေနျခင္း၊ ကာဗြန္ဒိုင္ ေအာက္ဆိုက္ပါဝင္မႈ(Free Carbondioxide) သည္ (100-480)mg/l ျဖစ္သျဖင့္ သတ္မွတ္စံႏႈန္း (15)mg/l ထက္ ျမင့္မားေနေၾကာင္း ငါးလုပ္ငန္းဦးစီး ဌာနမွ သိရွိရသည္။

စစ္ေဆးေလ့လာခ်က္မ်ားအရ စက္မႈဇုန္မွ စြန္႔ပစ္ ေရမ်ားသည္ ငါးမ်ားအတြက္ အသက္ရွင္ေနထိုင္ရန္ သင့္ေလ်ာ္မႈမရွိေၾကာင္း၊ အဆိုပါ ေရဆိုးမ်ားစြန္႔ထုတ္မည္ ဆိုပါက ျပန္လည္သန္႔စင္ေအာင္ Treatment ေဆာင္ ရြက္ၿပီးမွသာ စြန္႔ထုတ္သင့္ေၾကာင္း၊ ဧရာဝတီျမစ္ေရ အဝင္/အထြက္ ေဆာင္ရြက္သည့္ တံတားျဖဴေနရာ၌ ေရထိန္းတံခါး တည္ေဆာက္ၿပီး ေရဝင္/ေရထြက္ ထိန္းခ်ဳပ္ထားျခင္းကို ျပန္လည္ဖြင့္လွစ္ရန္ ငါးလုပ္ငန္း ဦးစီးဌာနမွ အၾကံျပဳ တင္ျပထားသည္။

၂ဝ၁၄ ခုႏွစ္အတြင္းက မႏၲေလးစက္မႈဇုန္မွ ေရဆိုး စြန္႔ထုတ္သည့္ အရက္ခ်က္စက္႐ုံတစ္႐ုံႏွင့္ သားေရ စက္႐ုံႏွစ္႐ုံတို႔ကို မႏၲေလးတိုင္းေဒသႀကီး ေရခ်ိဳငါး လုပ္ငန္း ဥပေဒအရတရားစြဲဆိုခဲ့ၿပီး ယခုႏွစ္တြင္လည္း စစ္ေဆးမႈမ်ားေဆာင္ရြက္ကာ တရားစြဲဆိုမႈမ်ား ဆက္လက္ေဆာင္႐ြက္သြားမည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရ သည္။

ေအးျမ(မႏၲေလး)
(ျမန္မာ့အလင္း)
https://www.facebook.com/MYANMAALINNNEWS
Share on Google Plus

About Editor

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment