သံပုယုိသီးေတြဟာ စူပါအစားအစာလုိ႔ေျပာတာ ေလ်ာ့ျပီးေျပာတာပဲ ရိွပါေသးတယ္။ ၾကဳိက္ရာ ဟင္းလ်ာမ်ဳိးစုံကို အနံ႔အရသာ ျပည့္စုံေစတင္မက က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားစြာလည္း ျဖစ္ထြန္းေစပါတယ္။ သံပုယုိရည္မွာ flavonoids ေခၚ ေရာဂါဘယနဲ႔ အဖ်ားမ်ဳိးစုံကို ကုသရာမွာ အသုံးဝင္တဲ့ အင္တီေအာက္ဆီဒင္းေတြပါဝင္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ သံပုယုိရဲ႕ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြမွာ…
(၁) ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္တည္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပး
ေန႔တုိင္း သံပုယိုေဖ်ာ္ရည္ ခြက္တစ္ပုိင္းေသာက္ေပးတာ ဆီးအတြင္း citrate level ကို ျမင့္တက္ေစပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္မွာ ေက်ာက္တည္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈမ်ားက ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
(၂) လည္းေခ်ာင္းနာ သက္သာေစ
ပ်ားရည္နဲ႔ သံပုရာယုိရည္ေရာစပ္တာက လည္ေခ်ာင္းနာလုိ႔ မသက္မသာျဖစ္ျခင္းကို ေျပေပ်ာက္ေစတယ္။
(၃) ကုိယ္အေလးခ်ိန္က်ေစ
သံပုရာရည္မွာ pectin နဲ႔ ေပ်ာ္ဝင္ႏုိင္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္တစ္မ်ဳိးပါဝင္တာေၾကာင့္ ကုိယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းေစပါတယ္။
(၄) ကဖီးဓာတ္ပါတဲ့အရည္ေတြကို အသာထားျပီး အစာေျခဖ်က္မႈ ေကာင္းေစဖုိ႔ ဗီတာမင္ဓာတ္ျဖည့္ဖုိ႔ ေရေႏြးနဲ႔ သံပုယုိေဖ်ာ္ရည္နဲ႔ တစ္ေန႔တာ လုပ္ငန္းကို စတင္ပါ။
(၅) ယားယံမႈ ကင္းေစ
ယင္းမွာ ေယာင္ကုိင္းမႈနဲ႔ ထုံေဆးအာနိသင္ေတြပါဝင္တာေၾကာင့္ ႏြယ္ပင္ သုိ႔မဟုတ္ အင္းဆက္ေတြ ကိုက္လုိ႔ အဆိပ္သင့္တဲ့အခါ ျဖစ္တဲ့ေနရာကို သံပုရာယုိရည္ပြတ္ေပးတာ သက္သာမႈရေစပါတယ္။
(၆) အစာေျခစနစ္အကူအညီျဖစ္ေစ
သံပုရာရည္နဲ႔ ႏွမ္းၾကတ္ေစ့ေပါင္းစပ္ျပီးေသာက္တာ ခႏၶာကိုယ္မွ အညစ္အေၾကးမ်ား ပိုမိုလ်င္ျမန္စြာ ရွင္းထုတ္ေပးပါတယ္။
(၇) ပုိတက္ဆီယမ္စြမ္းရည္
ဗီတာမင္-စီ အျပင္ သံပုယုိေတြမွာ ခႏၶာကိုယ္ကို ၾကံ့ခုိင္သြက္လက္ေစတဲ့ သတၱဳဓာတ္ ၈၀ မီလီဂရမ္ရရိွေစတယ္။
(၈) ကုိယ္ပူက်ေစ
ကုိယ္ပူေတြတက္တဲ့အခါ သံပုရာေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ပါက အဖ်ားကို လ်င္ျမန္စြာ က်ေစႏုိင္တယ္။
(၉) pH ဟန္ခ်က္ညီေစ
သံပုယိုမွာ အက္ဆစ္အခ်ဥ္ဓာတ္မ်ားမယ့္ပုံေပၚေပမယ့္ ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕ pH ကို ဟန္ခ်က္ညီေစမယ့္ အယ္လ္ကာလုိင္းအစားအစာတစ္မ်ဳိးရဲ႕ အရင္းအျမစ္ၾကီးတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။
Ref: yourtango
Source:trend.com.mm
0 comments:
Post a Comment